Renteontwikkeling; nu kopen, vastzetten of niets doen?

Historisch lage rente

Omdat de hypotheekrente op het moment historisch laag is, kun je je afvragen of het verstandig is nu een huis te kopen of nu je hypotheekrente vast te zetten als je een variabele rente hebt. Op die manier kun je de komende tien of twintig jaar profiteren van de lage kosten.

Oversluiten

Wie zijn hypotheek vroegtijdig omzet in een andere hypotheekvorm bij dezelfde aanbieder (of zijn hypotheek oversluit naar een andere aanbieder), moet in principe een boete betalen omdat de hypotheekverstrekker rente-inkomsten misloopt. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de boete. Het is dus belangrijk om een afweging te maken: is het voordeel van de lage rente groter dan de boete die je

moet betalen?

Opwaartse trend

De vraag is bovendien of de stijging van de hypotheekrente structureel is. Dat hangt af van het beleid dat Trump daadwerkelijk gaat voeren, maar ook van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en een groot aantal andere krachten op de kapitaalmarkten. Een opwaartse trend is het nog niet te noemen, maar vanuit partijen in de markt wordt wel voorspeld dat de rente de komende 5 jaar stijgt naar zo’n 3 procent.

Bron: ANP

Meer weten over jouw mogelijkheden?

Wil je weten wat de renteontwikkelingen betekenen voor jouw persoonlijke situatie en financiële mogelijkheden? Onze hypotheekadviseurs kunnen exact uitrekenen wat voor jouw situatie interessant is. Maak een afspraak met een financieel adviseur van Hypotheek Visie bij jou in de buurt en laat je goed adviseren.