sluiten
Home
Stappenplan huis kopen

Stappenplan huis kopen

Het kopen van een eerste huis is een grote stap. Er komt veel op je af. Kun je wel een huis kopen? Of is het verstandiger om te gaan huren? Het kopen van een huis doe je stap voor stap. Hypotheek Visie zet deze stappen voor je op een rij.

Stap 1: Bepalen van je woonwensen

Als je op zoek bent naar een huis dan is het raadzaam om vooraf eerst je woonwensen te bepalen. In welke plaatst wil je wonen? Zoek je een appartement of een huis? Met hoeveel slaapkamers enz? Wanneer je je woonwensen inzichtelijk hebt, kun je veel gerichter zoeken.

Stap 2: Berekenen maximale hypotheek

Het is verstandig om te weten wat je kunt lenen. Dan weet je precies in welke prijsklasse je op zoek kunt gaan. Je maximale hypotheek berekenen kun je op onze site.

Maar soms is er meer mogelijk. Misschien kom je in aanmerking voor een starterslening, heb je een schenking gekregen of is een familiehypotheek  een oplossing. Onze hypotheekadviseurs vertellen het je graag. Als je weet wat je kunt lenen, dan kan de zoektocht beginnen.

Stap 3: Op zoek naar een huis

Op sites als funda.nl en jaap.nl vind je een groot gedeelte van het woningaanbod in Nederland. Via deze sites kun je zelf op zoek gaan naar een huis. Maar je kunt ook een aankoopmakelaar in de arm nemen. Die gaat dan voor jou op zoek. Houd er wel rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt.

Stap 4: Woning bezichtigen

Een huis gevonden? Dan maak je een afspraak met de makelaar om een woning te bezichtigen. Ben je na de bezichtiging enthousiast, doe dan niet gelijk een bod. Het is verstandig om nogmaals de woning te bezichtigen. Je kunt dan eventueel een eigen makelaar meenemen. Hij kijkt met andere ogen naar de woning. Ook kun je een bouwkundige keuring op te laten stellen

Stap 5: Bieden en onderhandelen

Je hebt je droomhuis gevonden en wilt een bod uitbrengen. Heb je een aankoopmakelaar in de hand genomen dan overlegt hij met jou  het openingsbod. Heb je geen makelaar dan bepaal je zelf je openingsbod. Om het bod te bepalen, is het raadzaam om een aantal zaken te onderzoeken, zoals de verkoopprijzen van huizen in de directe omgeving, of het al lang te koop staat en of je wilt verbouwen en welke kosten hieraan zijn verbonden. Houd rekening met je maximum budget.

Vergeet niet bij je bod alvast de ontbindende voorwaarden te vermelden. Er kunnen zich situaties voordoen waardoor je van de koop wilt afzien. Bijvoorbeeld als je niet zeker weet of je de financiering rond kunt krijgen of dat je een hypotheek met NHG kunt krijgen of de uitkomst van een bouwkundig onderzoek.

Stap 6: Voorlopig koopcontract

Als je bod is geaccepteerd, teken je een voorlopig koopcontract. Na het onderteken heb je nog drie dagen bedenktijd. In deze drie dagen kun je, zonder opgaaf van reden, van de koop afzien. We adviseren je om altijd ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het koopcontract. De bekendste zijn:

  • Voorbehoud van financiering: Lukt het niet om binnen de financiering rond te krijgen en kun je dit aantonen met een afwijzing van een geldverstrekker, dan kun je onder de koop uit. Neem hiervoor minimaal een termijn van zes weken op. Dan heb je voldoende tijd om een passende hypotheek te zoeken.

  • Voorbehoud van bouwkundige keuring

  • Voorbehoud van NHG-financiering: Wil je na het tekenen van het koopcontract toch nog afzien van de koop en kun je geen aanspraak maken op de ontbindende voorwaarden? Dan moet je een boete (waarborgsom) betalen. Dit is vaak 10% van de koopsom.

Maar er zijn nog meer ontbindende voorwaarden.

Stap 7: Hypotheek regelen

Het koopcontract voor je nieuwe huis is rond. De koopprijs staat vast. Nu je hypotheek regelen. Het is verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een adviseur van Hypotheek Visie. De hypotheekadviseur gaat voor jou op zoek naar de passende hypotheek. Hij vergelijkt verschillende aanbieders met elkaar. Berekent de maandlasten en kiest samen met jou de beste oplossing. Hij vraagt de offerte voor je aan en stuurt alle benodigde documenten naar de hypotheekverstrekker.

Stap 8: Voor de overdracht

Vergeet niet voordat de eigendomsoverdracht plaatsvindt, je woonverzekeringen te regelen.

Stap 9: Overdracht bij de notaris

Als de hypotheekverstrekker de hypotheek heeft geaccepteerd, worden alle stukken doorgestuurd naar de notaris. En dan is het zover. Bij de notaris vindt de eigendomsoverdracht plaats en passeert de hypotheekakte. Vanaf nu ben je eigenaar van je droomhuis! 

Jouw mogelijkheden

Wil je graag meer weten over je mogelijkheden om een huis te kopen en de stappen die je doorloopt? De financieel adviseurs van Hypotheek Visie helpen je graag verder.